Letiště Karlovy Vary odbavilo k 30.9.2005 o 9,3% cestujících více než loni

19.10.2005, 12:55

Za první tři čtvrtletí roku 2005 odbavilo mezinárodní letiště Karlovy Vary 29612 cestujících (*), a to zejména na linkách do Moskvy a v letní sezóně do Monastiru, což v meziročním srovnání proti loňskému období (27084 cestujících ) znamená nárůst o 9,3 %. (* údaj bez tranzitních cestujících)

'Pro úplnost - celkový počet odbavených cestujících k 30.9.2005 včetně tzv. tranzitních cestujících, kteří letiště použijí pouze při mezipřistání a neprocházejí terminálem, činil 30888. To je sice proti stejnému loňskému období (31598 cestujících) mírný pokles (2,2 %), ale ten je způsoben právě zrušením charterových letů přes další letiště (např. Pardubice) a jejich nahrazením přímými spoji bez mezipřistání, což zvyšuje pohodlí cestujících', informuje Ing. Václav Černý, ředitel letiště.

Dvouciferný růst ve výši 25,6 %, porovnáme-li období prvních 9 měsíců roku 2004 a 2005, přinesl další standardní ukazatel výkonů letiště - pohyby letadel na karlovarském letišti. Jeho hodnota na konci září 2005 dosáhla 7129 vzletů a přistání, v roce 2004 za stejné období to bylo 5676. Tento údaj je však zčásti ovlivněn změnou metodiky při zpracování těchto statistických údajů ze strany letiště, protože k započítávání pohybů stálých uživatelů letiště ( jedná se zejména o místní sportovní a výcvikové lety ) dochází až od data 1.7.2004, kdy bylo letiště převedeno do vlastnictví Karlovarského kraje, takže tento růstový ukazatel nelze přeceňovat.