Tiskové zprávy

Slavnostní zahájení výstavby rozšíření odbavovací plochy na letišti Karlovy Vary

Dnes byla za účasti hejtmana Karlovarského kraje, zástupců společnosti Skanska a letiště Karlovy Vary slavnostně zahájena stavba rozšíření odbavovací plochy na karlovarském letišti, která představuje další krok v modernizaci letiště. Stavba je součástí projektu "Rozšíření APN na LKKV - 1. etapa", který navazuje na Územní studii rozvoje letiště Karlovy Vary, zpracovanou v roce 2008 a jejímž objednavatelem byl Karlovarský kraj.

Vlastní příprava stavby byla zahájena již v roce 2008, kdy společnost AGA Letiště zpracovala studii „Optimalizace prostorového a výškového řešení rozšíření APN na LKKV“ na níž navázaly ostatní projekční a přípravné práce. Projektantem stavby se na základě výběrového řízení stala pražská společnost NIKODEM a Partner.

Touto stavbou získá letiště Karlovy Vary čtyři nová moderní stání pro letadla kategorie B737/A320, čímž dojde ke zvýšení provozní kapacity letiště a bude možné lépe uspokojit zájem leteckých dopravců o lety do Karlových Varů v exponovaných časech. Stavba samotná neznamená jen prosté vybetonování plochy, ale v jejím rámci proběhnou i další nezbytné a související práce: dojde k přemístění meteozahrádky Českého hydrometeorologického úřadu, doplnění systému světelného zabezpečovacího zařízení, vybudování dvou nových osvětlovacích stožárů odbavovací plochy a v neposlední řadě i vybudování nové podzemní nádrže pro zachycování chemických látek používaných při odmrazování letadel v zimním provozu, což bude mít zásadní vliv na ekologii provozu letiště“, uvádí hejtman Josef Novotný.

Předpokládaná výše investice je 23 milionů Kč bez DPH a financování projektu zajišťuje společnost Letiště Karlovy Vary s.r.o. prostřednictvím střednědobého úvěru poskytnutého Komerční bankou. Ručení za tento úvěr převzal Karlovarský kraj. Dodavatelem stavby se stala na základě výběrového řízení společnost Skanska a. s., která zvítězila v soutěži pěti nejvýznamnějších stavebních společností v České republice, které se výběrového řízení zúčastnily. Stavební dozor zabezpečí karlovarská společnost Investor s.r.o.

Vlastní realizace výstavby odbavovací plochy bude probíhat za plného provozu letiště ve čtyřech fázích, aby byl minimalizován dopad stavebních prací na provoz letiště. Přesto je pochopitelné, že výstavba bude klást zvýšené nároky jak na pracovníky letiště, tak další provozovatele služeb a ostatní složky letiště. Vzhledem k tomu, že zajištění provozní bezpečnosti má absolutní prioritu, společnost Letiště Karlovy Vary s. r. o jako provozovatel letiště vydala zvláštní „Provozní opatření“ k zajištění bezpečnosti leteckého provozu po celou dobu výstavby“ říká Václav Černý, ředitel letiště.

Hlavní část stavby spočívá ve vybudování 7000 m2 cementobetotonového krytu tloušťky 22 - 28 cm pro odbavovací plochy. Původní asfaltový povrch nahradí beton, který je pro plochy enormě zatížené parkujícími letadly vhodnější. Výstavba bude probíhat celkem 5 měsíců, ale budeme se snažit dobu realizace zkrátit na minimum, aby vliv na letecký provoz byl co nejmenší,“ řekl ředitel závodu Betonové a speciální technologie společnosti Skanska a.s. Petr Škoda.“Velice si vážíme této příležitosti podílet se na modernizaci karlovarského letiště, které je pro tento lázeňský kraj významnou součástí dopravní infrastruktury,“ dodal Škoda.

Kromě této, právě zahajované stavby, která je nejvýznamnější investiční akcí od dokončení výstavby nové odbavovací haly v roce 2009, proběhnou na letišti Karlovy Vary v letošním roce i další investice.

V současné době je před dokončením výstavba parkoviště pro 91 osobních automobilů, jejímž dodavatelem je na základě výběrového řízení společnost EUROVIA a.s. Výše této investice je 3,5 milionů Kč bez DPH.

Z hlediska provozní bezpečnosti bude důležitou investicí roku 2011 zavedení bezvýpadkového systému dodávky elektrické energie pro vybraná světelná zabezpečovací zařízení. Pořízením této technologie letiště splní nové legislativní požadavky a zároveň dojde ke zvýšení bezpečnosti při leteckém provozu za podmínek dohlednosti menší než 800metrů.

Na letišti dále probíhá i další modernizace a doplnění technických prostředků pro odbavení cestujících a letadel. Z pohledu komfortu cestujících to bylo zejména pořízení nových samohybných schodů s plošinou pro cestující se sníženou schopností pohybu.
Jsme rádi, že se letiště neustále snaží zlepšovat kvalitu poskytovaných služeb a reagovat na poptávku svých klientů. Nákup nových schodů s plošinou pro cestující se sníženou schopností pohybu je proto krokem správným směrem a naše letiště jde v tomto příkladem ostatním regionálním letištím. Je třeba si uvědomit, že investice do takové techniky není malá a přestože existují i levnější, ale méně pohodlná a z hlediska kultury cestování horší řešení, letiště se rozhodlo nešetřit v této oblasti a do této techniky investovat. Proto musíme při této příležitosti zdůraznit, že naše letiště je finančně zcela samostatné, není příjemcem žádných dotací či subvencí z veřejných prostředků a jak na provoz, tak na veškeré své investiční aktivity si musí vydělat. U samostatně fungujícího letiště této velikosti jde v rámci všech zemí EU o zcela neobvyklou situaci a naprostou výjimku“, zdůrazňuje náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Schválený finanční plán společnosti Letiště Karlovy Vary s. r. o. na rok 2011 počítá s celkovou výší investic kolem 10 miliónů. Kč.

Karlovy Vary, 7, července 2011

  
Počet komentářů : 0  |  Přidejte první komentář