Tiskové zprávy

Vyhodnocení přepravních výkonů letiště Karlovy Vary za rok 2011 a výhled do roku 2012

Letištěm Karlovy Vary prošlo v roce 2011 celkem 99014 cestujících a letiště tím zaznamenalo historický rekord v počtu odbavených cestujících za celou dobu své existence, a to včetně období před rokem 1989. Tehdy byly Karlovy Vary významným cílem zejména tuzemské letecké dopravy, která ale byla provozována za zcela odlišných ekonomických podmínek.

Z celkového počtu cestujících v roce 2011 přiletělo do Karlových Varů 47410 cestujících, odletělo 48836 cestujících a 2768 bylo tranzitních cestujících. Ve srovnání s rokem 2010 se celkový počet cestujících zvýšil o téměř 40%. Zároveň bylo v rámci nové obchodní aktivity od března 2011 odbaveno celkem 133639 kg zboží (z toho 48663 kg pošty).

Provoz na karlovarském letišti se postupně proměňuje a na letišti pokračuje trend nárůstu podílu provozu větších letadel a snižování podílu letů tzv. general aviation (zejména podíl sportovních a vyhlídkových letů). Odrazem tohoto trendu je statistika počtu pohybů (vzletů nebo přistání). V roce 2011 zaznamenalo letiště celkem 6891 pohybů, což je ve srovnání s rokem 2010 pokles o 0,6%.

Počet pohybů obchodní přepravy (pravidelné a nepravidelné) však narostl z 1456 na 1848 pohybů, tj. o 27% a současně došlo k navýšení MTOW (maximální vzletové hmotnosti) přilétajících letadel o 30,2% na 49576 tun MTOW. Z hlediska ekonomiky letiště je tento vývoj velmi pozitivní, protože MTOW je jednotka, ze které se vypočítávají poplatky za použití letiště.

„Rok 2011 se stává jedním z milníků v rozvoji civilního letectví v karlovarském regionu. Vývoj navíc ukazuje na narůstající zájem o přímé letecké spojení, zejména z a do Ruska, odkud se rekrutuje klientela, která jednoznačně preferuje přímé lety do našeho regionu a zároveň je ekonomicky atraktivní pro letecké společnosti, aby takovou službu nabízely“, uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Odrazem zvýšené poptávky tak byly nejen narůstající počty cestujících z tradičních destinací - Moskvy a Sankt Petěrburgu, ale zejména otevření nových linek do Jekatěrinburgu, Samary a Rostova na Donu. 

Nejvýznamnějším leteckým dopravcem na karlovarském letišti zůstává společnost České aerolinie, která na linkách do Moskvy, Pertohradu a Samary přepravila celkem 55807 cestujících, následovaná společnostmi Aeroflot, Ural Airlines, Czech Connect Airlines a Rossyia.


„Z hlediska destinací byl tradičně největší zájem o cesty z a do Moskvy - 64016, následuje Sankt Petěrburg - 13556 a ve velmi těsném závěsu Jekatěrinburg - 13197, přičemž je ale třeba mít na paměti, že lety do Jekatěrinburgu byly provozovány teprve od konce března 2011. O to více nás mrzí, že linka do Kyjeva byla z rozhodnutí dopravce po velmi krátké době pozastavena a nedostala šanci ukázat svůj potenciál“, řekl Václav Černý, ředitel letiště. 

Kromě pravidelných linek fungovala během letní sezóny tradičně linka do turecké Antalye, kterou z našeho regionu využilo celkem 1304 cestujících a kapacita míst na této lince určená pro karlovarský region byla využita téměř ze 75%.

Pro rok 2012 předpokládá vedení společnosti Letiště Karlovy Vary s. r. o. pokračování trendu postupného zvyšování provozu a objemu přepravy, ale s tím, že dynamika růstu bude dosahovat úrovně obvyklé v rámci odvětví. Probíhající jednání dovolují uvažovat o zahájení provozu do dvou nebo tři nových destinací a zároveň bylo již ohlášeno navýšení frekvencí letů do destinací stávajících. Věříme proto, že rok 2012 bude stejně úspěšný jako byl rok 2011 a očekáváme, že v letošním roce, pokud nedojde k nepředvídatelným událostem, bude překonán počet 100000 cestujících, kteří projdou karlovarským letištěm.


 

  
Počet komentářů : 0  |  Přidejte první komentář