Tiskové zprávy

Výkony za první čtvrtletí roku 2013

Výkony za první čtvrtletí roku 2013 na letišti Karlovy Vary překonaly počty odbavených cestujících za srovnatelné období roku 2012. Vývoj výkonů společnosti Letiště Karlovy Vary s.r.o. odpovídá predikcím vedení a lze očekávat, že bude rovněž dosaženo finančních výsledků, které jsou plánované pro toto období.

Za první čtvrtletí roku 2013 odbavilo letiště Karlovy Vary celkem 22 999 cestujících. Ve stejném období roku 2012 to bylo 21 330 cestujících. Meziročně tak bylo odbaveno o 7,8 % cestujících více. Zároveň bylo za první čtvrtletí odbaveno celkem 4 823 kg zboží.

Po krátké stagnaci objemu přepravených osob v lednu a únoru roku 2013 došlo v březnu k výraznému nárůstu počtu odbavených osob, kdy letištěm Karlovy Vary prošlo celkem 10 607 cestujících. Pro srovnání, v březnu 2012 bylo odbaveno celkem 8 092 cestujících. Růst počtu cestujících tak odpovídá odhadům vedení letiště při zpracování finančního plánu pro letošní rok. Přestože konečné finanční výsledky za první čtvrtletí ještě v tuto chvíli nejsou k dispozici, z předběžných čísel vyplývá, že bude překročen zisk, kterého bylo dosaženo za stejné období loňského roku. V letošním roce plánuje společnost dosažení hrubého zisku před zdaněním ve výši 12 000 000 korun, tj. ve stejné výši, v jaké byl dosažen podle neauditovaných výsledků hospodaření za rok 2012.

Přestože byl vývoj v prvním čtvrtletí velmi pozitivní, změny v letovém řádu, ohlášené na druhé čtvrtletí, mohou znamenat určité snížení dynamiky růstu počtu cestujících. Aktuálně ohlášené přerušení letů do Ťumeně po dobu letního letového řádu (do 27. 10. 2013) společností Ural Airlines velký dopad mít nebude, protože linka byla v provozu krátce a objem přepravených cestujících nebyl vysoký. Linku se dle informací ze strany letecké společnosti nedařilo zaplňovat dle očekávání, problémem nebyl ani tak objem cestujících, jako trend, kdy počet cestujících na lince stagnoval. Letecká společnost se proto rozhodla pro dočasné přerušení provozu, který využije na aktivnější práci s trhem v Rusku a zároveň zlepšení spolupráce se subjekty cestovního ruchu v našem regionu.

Od konce května rovněž ohlásila přerušení letů do Sankt Petěrburgu společnost Rossiya. V tomto případě jde o krok, který může souviset s dlouhodobě plánovanými změnami v oblasti civilního letectví v Rusku, konkrétně se jedná o avizovaném spojení společnosti Rossiya s Aeroflotem. Bohužel, vzhledem k tomu, že Rossiya uzavřela své obchodní zastoupení v České republice, není možné v současné době získat konkrétnější informace o dalším postupu ruské strany.

Se společností Rossiya má letiště naplánovanou schůzku na začátek května, v průběhu konference Routes Europe v Budapešti, což je nejvýznamnější fórum pro setkávání letišť a leteckých společností v Evropě. V každém případě linku do Sankt Petěrburgu bude i nadále provozovat společnost ČSA, která rovněž projevila zájem o navýšení kapacity a počtu frekvenci na této lince (což ale podléhá souhlasu z Ruské strany).

Vzhledem k tomu, že český dopravce považuje své linky z Ruska do Karlových Varů za velmi lukrativní, společnost Letiště Karlovy Vary s. r. o. věří, že ČSA využije některé z nově přidělených obchodních práv na linky do Ruska (pro lety mezi Karlovými Vary a Jekatěrinburgem, Permem, Ufou, Rostovem na Donu a Nižným Novgorodem) a přistoupí k zahájení letů do jedné z těchto destinací ještě v letošním roce.


  
Počet komentářů : 0  |  Přidejte první komentář